TerugImprimer cette recette

LAMSBOUT MET EEKHOORNTJESBROOD, LOOK EN TIJM

Moeilijkheid : 

4 personen

Wijnkeuze bij dit gerecht

Ingrediënten

  • 1 lamsbout (1 kg à 1,250 kg)
  • 800 g vers eekhoorntjesbrood
  • olijfolie
  • 2 of 3 teentjes look
  • 1 el grof zout
  • peper en verschillende kruiden.

Stappen

  1. Kies 4 à 6 paddenstoelen uit die u in schijfjes snijdt. Laat ze even kleuren in een scheutje olijfolie. U bakt ze later verder af in de oven.
  2. Vraag aan uw slager om de bout uit te benen wanneer u deze handeling zelf niet beheerst. Leg het vlees open.
  3. Smeer rijkelijk in met olie. Strooi er een beetje grof zout over, dat u verdeelt over heel de bout, doe vervolgens hetzelfde met de blaadjes tijm.
  4. Leg de schijfjes eekhoorntjesbrood op het vlees. Vouw dicht en zet vast met tandenstokers of keukentouw.
  5. Leg de bereiding in een ovenschaal. Leg de teentjes look errond.
  6. Zet in de oven op 180 °C. Voeg een scheutje olie toe en reken tussen 15 en 20 minuten per snede van 500 gram voor een rosé bakwijze (in de kern).
  7. Overgiet het vlees met het braadvocht. Voeg indien nodig wat water toe.
  8. Snijd de overgebleven paddenstoelen in schijfjes. Bak ze bruin aan in een scheutje olie. Bak 3 à 4 minuten, niet meer.
  9. Eens het bakken afgelopen, haalt u het vlees uit de oven. Kruid met peper van de molen.
  10. Leg de paddenstoelen rond de lamsbout. Voeg enkele verse kruiden toe: tijm, oregano, basilicum, … Bedek het gerecht met aluminiumfolie zodat het vlees zijn vocht kan afgeven.
  11. Laat rusten.
  12. Dit gerecht kan worden geserveerd met geplette aardappelen, of gnocchi. Enkele vers geknipte blaadjes peterselie geven wat kleur en vleugje aciditeit aan het gerecht. Vooraleer op te dienen, kunt u nog andere aromatische kruiden toevoegen: rozemarijn, munt, dragon, basilicum, bonenkruid, …
Zie onze wijnkeuze bij dit gerecht