TerugImprimer cette recette

KIP IN DE POT

Moeilijkheid : 

4 personen

Wijnkeuze bij dit gerecht

Ingrediënten

  • 1 kip van 2 kg klaar om te koken
  • 400 g rijst
  • 200 g lever van gevogelte
  • 80 g boter
  • 1 sneetje Parijse ham
  • 3 sneetjes toastbrood
  • 2 glazen droge jurançon
  • 2 glazen melk
  • 1 heel ei en 2 eigelen
  • peterselie
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 2 wortelen
  • 200 g zure room

Voor de saus:

  • 30 g bloem
  • 3 liter water
  • 3 preiwitten samengebonden met kervel en peterselie
  • 1 selderstengel met loof
  • 2 takjes tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 grote ui met een kruidnagel erin geprikt
  • 2 teentjes look
  • 2 middelgrote wortelen
  • peper en zout

Stappen

  1. Laat de sneetjes brood enkele minuten trekken in de melk.
  2. Laat de levers even goud kleuren in 30 gram boter.
  3. Hak de levers, ham, peterselie en look fijn.
  4. Voeg een glas wijn toe aan de bereiding, samen met het brood in de melk en het ei. Kruid dan met peper en zout. Kneed alles tot het een homogene vulling wordt.
  5. Vul de kip op met de bereiding. Daarna naait u het vlees dicht met bindtouw.
  6. Neem een pot in terracotta of een gietijzeren stoofpan. Verwarm 3 liter water. Voeg de aromaten toe: peterselie, preiwitten, selder, tijm, laurier, ui met kruidnagel, look en wortelen.
  7. Zodra de bereiding licht begint te koken, zet u het vuur lager en legt u de kip in de pot. Laat gedurende 2 uur koken op een zacht vuur.
  8. Bereid de saus. Laat een nootje boter smelten in een steelpan. Strooi er wat bloem over.
  9. Laat kleuren en roer om tot u een blonde roux krijgt.
  10. Bevochtig met de bouillon, meng vervolgens en laat enkele minuten koken.
  11. Neem een halve liter bouillon en gebruik die om de rijst te koken in een andere pot.
  12. Wanneer u gaat opdienen, voegt u de room en de eigelen toe aan de saus. Meng om de smeuïgheid te behouden.
  13. Bedek de bodem van een warme serveerschaal met de rijst, leg er vervolgens de kip in stukken gesneden op. Giet een dun laagje saus over elk stuk kip en giet de rest in een sauspan. Dien meteen op.
Zie onze wijnkeuze bij dit gerecht