TerugImprimer cette recette

GEBRAISEERDE LAMSBOUT

Moeilijkheid : 

4 personen

Wijnkeuze bij dit gerecht

Ingrediënten

  • 1 lamsbout van 1,5 kg
  • 6 wortelen
  • 6 grote uien
  • 1 teentje look
  • 1 kruidentuiltje
  • 150 g dunne repen vet spek
  • 75 g boter
  • 4 el madera
  • 1/2 l bouillon
  • 3 el tomatencoulis
  • peper en zout.

Stappen

  1. Lardeer de lamsbout.
  2. Verwarm de boter in een stoofpan en laat de lamsbout erin langs alle kanten goud kleuren.
  3. Haal het stuk vlees eruit en deglaceer het braadvocht met de bouillon.
  4. Voeg de tomatencoulis en de helft van de madera toe. Laat even sudderen. Snijd ondertussen de wortelen in 2 of in 4, naargelang hun grootte, en voeg toe aan de stoofpot samen met de hele uien, het kruidentuiltje en de look.
  5. Leg de bout in de bereiding. Kruid met peper en zout, zet een deksel op de stoofpot en zet gedurende 2 uur 30 minuten à 3 uur in de oven op 160 °C. Houd het bakken van de uien in het oog. Zij dienen idealiter heel te blijven. Wanneer ze uit mekaar beginnen te vallen, neem ze dan uit de stoofpot en houd ze warm.
  6. Wanneer de bout gebakken is, haal hem uit de stoofpot en leg hem op een schotel. Leg de hele goud gekleurde uien errond.
  7. Giet het braadvocht door de puntzeef, voeg vervolgens de rest van de madera toe.
  8. Laat enkele minuten op het vuur rusten om te verwarmen. Wanneer de fond te lopend is, bind dan met 1 theelepel aardappelzetmeel.
  9. Overgiet het gerecht met een dun laagje saus.
Zie onze wijnkeuze bij dit gerecht