TerugImprimer cette recette

GEPOCHEERDE EIEREN IN RODEWIJNSAUS

Moeilijkheid : 

4 personen

Wijnkeuze bij dit gerecht

Ingrediënten

  • 1 of 2 verse eieren per persoon
  • 100 g spek of gerookt spek
  • 100 g champignons
  • 1 ui, 1 teentje look
  • 1 el bloem
  • 50 cl rode wijn
  • 1 kruidentuiltje
  • 1 klontje suiker
  • boter
  • 20 cl azijn
  • croutons van oud brood
  • peper en zout.

Stappen

  1. Snijd het spek in blokjes. Snijd de ui fijn. Snijd de champignons. Hak de look fijn. In de eerste pan laat u de champignons goud kleuren in een beetje boter. In een andere pan bakt u het spek en de uien licht aan in een nootje boter. Zeef de bloem eronder en roer om tot de bereiding goud kleurt.
  2. Voeg de wijn toe, het kruidentuiltje, de champignons, de look en de suiker. Kruid met peper en zout. Laat inkoken op een zacht vuur gedurende 45 minuten: de saus moet smeuïg worden. Vooraleer op te dienen, bakt u de croutons licht aan in een beetje olie of boter. Voor de lightversie, bakt u ze op de grill in de oven. Wrijf ze lichtjes in met de look.
  3. Vul twee kookpotten met ongezouten warm water. In de eerste voegt u de azijn toe. Laat licht koken. Breek vervolgens de eieren. Giet ze voorzichtig een per een in het midden van de kookpot met water. Zet het vuur daarna onmiddellijk lager. Het water moet blijven borrelen. Laat ongeveer 3 minuten koken. Neem het eerste ei eruit met een schuimspaan en druk met de vinger zachtjes op het ei om te zien of het eiwit opgestijfd is en het eigeel goed romig blijft. De bereiding is niet eenvoudig. Ofwel legt u de eieren even terug in het water als ze niet à point zijn, anders spoelt u de eieren af door ze even in de andere kookpot onder te dompelen.
  4. Leg de croutons in een bord, leg daarop de gepocheerde eieren, haal er de losse sliertjes af.
Zie onze wijnkeuze bij dit gerecht