Domaine des Roches neuves

 

OVER THIERRY GERMAIN

Op 23-jarige leeftijd komt Thierry Germain aan vanuit zijn geboortestreek Bordeaux.

Een thermische schok, want hij zal er twintig jaar over doen om te wennen aan het “milde klimaat van Anjou”.

Deze energiekeling uit de Gironde schikt zich ernaar. Hij is tot rust gekomen, gegroeid, om zich ondergeschikt te maken aan de gewassen waaraan hij zich wijdt. Zonder de wind die bepalend is voor de wijn, uit het oog te verliezen.

De biodynamische wijnbouw is geen teeltwijze,
het is een manier van zich open te stellen die pas mogelijk is wanneer het team ze zich eigen maakt en zich erop toelegt.

De vruchtbare aarde koestert het leven.
Deze maternale band krijgt alle aandacht, zodat de gewassen naar de lucht en het licht zouden reiken, hun levensenergie.

Op de weg naar de ideale hele tros, blijft de energie beschermd door het schilletje dat steeds minder wordt gemanipuleerd om de zuiverheid ervan te bewaren.

Door het evenwicht van de plant en de bodem kan er vroeger worden geoogst, de rijpheid wordt bereikt vooraleer de temperaturen gaan stijgen, de mineraliteit blijft behouden vooraleer ze verdwijnt in overrijpheid en de reddende spanning komt er dankzij de “rijpe aciditeit”, die ver afstaat van die uit geïnfundeerde gewassen …Voor het rijpingsproces: ook hier, vermijden om de wijn aan te raken, maar luisteren naar wat hij te zeggen heeft. Het gedroomde reservoir voor hem vinden en altijd werken op de massa om het fruit te behouden. Voor de witte wijnen, een ovalen foudre, meer hoog dan breed. Voor de rode wijnen, een ronde foudre, die van de Loire voor het vlezige en florale karakter in de mond. De wijn eraan herinneren van waar hij komt om hem niet te choqueren, zodat hij in zijn element blijft.

 

primeurs - 2020

 

DE BIODYNAMISCHE WIJNBOUW

DE ENERGIE

L'humain

Le végétal

L'animal

L'énergie

 

 

DE MASSASELECTIE

 

 

DE PREPARATEN

 

Les préparations biodynamiques

Focus sur la Maria Thune

 

DE OOGST

 

 

HET RIJPINGSPROCES

 

 

ZIJN KELDERS

 

 

DE TOEKOMST

 

 

 

Zijn cuvees

 

Zijn uitzonderlijke witte wijnen

 

Insolite

2018 - Saumur - 25,00

Deze wijn heeft een strogele, bijna kristalheldere kleur, licht en schitterend. De neus is geconcentreerd, fris, gul en krachtig in een mooi samenspel. De tweede neus, geeft subtiele, fruitige en vegetale geuren vrij, gevolgd door aroma’s van fruit met wit vruchtvlees (peer, perzik) en citrusvruchten (citroen, pompelmoes, ...). Ook ijzerkruid en linde zijn aanwezig.

Bestel deze wijn

 

 

Clos du Moulin

2019 - Saumur - 45,00

Bij de degustatie ontdekken we een ronde en vette wijn met veel finesse en frisheid. Zoals ik de afgelopen maanden al zei, zal met dit wijnjaar onze grote druivensoort internationaal begrepen worden. Jammer genoeg is de consument immers nog altijd te veel geneigd om voor suiker te kiezen, en in mindere mate voor aciditeit, zoals het leven zelf is.

Alleen op aanvraag

 

 

Blanc Echelier

2018 - Saumur - 47,00

Le Clos de l'Echelier mag zich een van de belangrijkste wijnen van de regio noemen. Thierry Germain is eigenaar van deze erg gewaardeerde, meer dan 300-jarige Clos en zet zijn naam onder een witte wijn met veel persoonlijkheid. Hij is krachtig met een mooie densiteit en heeft een zeldzame complexiteit die geleidelijk aan vrijkomt met de jaren dat hij wordt bewaard... de chenin scheert hier hoge toppen!

Bestel deze wijn

 

 

Clos Roman

2017 - Saumur - 47,00

Deze wijn heeft een strogele, bijna kristalheldere kleur, licht en schitterend. De 1ste neus is geconcentreerd, fris, gul en krachtig in een mooi samenspel. De 2de neus laat een veelheid aan fruitige, florale en vegetale geuren los. In de mond komen aroma’s vrij van wit en exotisch fruit. We proeven zelfs citrus, met citroen of pompelmoes. Tot slot, mooie florale tonen van acacia of meidoorn, en zelfs rozen.

Bestel deze wijn

 

 

Blanc Terres Amphore

2018 - Saumur - 56,00

Vinificatie: schilmaceratie gedurende 8 maanden in Italiaanse amforen van 4 hl. Rijping gedurende 12 maanden op vat. Geen zwavel, geen filtratie. Degustatie: Een mooie strogele, heldere kleur. Een mooie frisse neus met een duidelijk aanwezige mineraliteit, aangevuld met aroma’s van sinaasappelschil. In de mond vet en rond met lichte tannines bij de afdronk.

Alleen op aanvraag

 
 
 

 

Zijn uitzonderlijke rode wijnen

 

Saumur-Champigny

2019 - Saumur-Champigny - 14,50

Een heel mooie wijn waarvan het fruit openspat in de mond, wat de mooie rijpheid van de cabernet franc aantoont. Fruitige en vlezige tannines. Mooie lengte met een elegante finale.

Bestel deze wijn

 

 

Les Terres Chaudes

2018 - Saumur-Champigny - 23,50

Een geslaagde combinatie van het fruitige van de cuvée domaine en het ernstigere karakter dat doet denken aan "La marginale". Het juiste evenwicht tussen plezier en verfijning.

Bestel deze wijn

 
 

 

La Marginale

2019 - Saumur-Champigny - 33,00

De aanzet is rechttoe rechtaan, krachtig en doet meteen heel het potentieel van een groot terroir vermoeden. De intense fruitigheid is indrukwekkend en de aciditeit tekent, zonder enige pretentie, de contouren van een schitterende cabernet franc, met een prachtige florale dimensie over een rijke textuur. Perfect gedoseerde en gestileerde rijping tot aan een luchtige finale (RVF februari 2021).

Bestel deze wijn

 

 

Franc de Pied

2019 - Saumur-Champigny - 35,00

Een mooie robijnrode kleur, schitterend en helder, getooid met een glans die schakeert tussen paars en kersenrood. In de neus mooie tonen van bloemen en klein rood fruit.

De aanzet is rechttoe rechtaan. Het fruit is een weinig geplet en geeft veel sap waarin het rode overheerst. De aciditeit is aanwezig en geeft een volle en mooie diepe smaak.

Deze cuvee gaat perfect samen met rood vlees, een tartaar of wild.

Alleen op aanvraag

 

 

Clos Echelier Rouge

2019 - Saumur-Champigny - 37,00

Deze wijn heeft een felrode kleur en mooie paarse glans. In de neus is hij elegant, met fruitige aroma’s van kers en aardbei.

In de mond vol en vet met veel elegantie.

Alleen op aanvraag

 

 

Les mémoires

2019 - Saumur-Champigny - 39,00

Les Mémoires gaat perfect samen met rood vlees of wild.

Alleen op aanvraag

 

 

Outre Terre

2018 - Saumur-Champigny - 49,00

Heel florale neus. De aanzet is vol met een mooie densiteit, bitter en fris.

Bestel deze wijn